Fotledsrörlighet för att inte knäna ska “falla in”
Du har säkert upplevt eller sett det på gymmet – Människor som kör knäböj där knäleden får en rörelse som liknar att ”falla in”. Detta kallas knävalgisering och kan vara en orsak av att foten pronerar inåt, inåtrotation i tibia (underbenet), inåtrotation i höftled och abduktion av benen samt att höften droppar. Ofta sker rörelsen pga reducerad fotledsrörlighet. Knävalgisering är associerat med en ökad risk för smärta och skador i patella samt korsband.
För att lösa problematiken med en knäböj ordineras ofta knäböj med gummiband runt knäled för att skapa en medvetenhet om knäet position och således träna styrka i höft och stabilitet i knä. I många fall löser detta dock inte problemet då begränsningen ofta befinner sig i en annan led. Väldigt vanligt är det med begränsad fotledsrörlighet och kroppens sätt att lösa uppgiften och de rörelsekrav som ställs blir således att ta ut rörelsen i sagitalplanet genom knävalgisering.
Fotleden kan vara svår att mobilisera då den inte har samma rörlighetsutslag som flera andra leder. Det är dock rekommenderat att öva upp just dorsalflexion (fotryggen rör sig uppåt emot underbenet) i fotled.
Studien var en meta-analys som sammanställt ett gäng studier som undersökt sambandet mellan begränsad fotledsrörlighet i olika positioner/dynamik och knävalgisering.
Läs mer om Varför fotledsrörlighet är viktigt i en knäböj.